ÅRSTIDSVÄXLING OCH VÄRME I LÄGENHETEN


När vi ”byter” årstid kan temperaturen skilja sig mycket mellan dag och natt, men även vädret kan påverka värmen i lägenheten. Det sitter en temperaturgivare på utsidan av huset som styr inomhustemperaturen. Det är svårt för värmesystemet att ställa om till rätt temperatur när det exempelvis är blåsigt och utetemperatur runt 0°.

Nedan kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på och hur du gör för att mäta temperaturen i din lägenhet.

____________________________________________________________

På nkBo jobbar vi aktivt för att våra fastigheter ska ge så liten miljöpåverkan på miljön och klimatet som möjligt och där är du som hyresgäst en viktig del i arbetet. För varje grad vi höjer temperaturen i lägenheten ökar energiförbrukningen med 5%. Tillsammans kan vi göra skillnad och bidra till en hållbar värld.

För att det ska vara en behaglig temperatur i din lägenhet strävar vi efter att hålla en inomhustemperatur på omkring 20-22°. Denna temperatur upplever de flesta som lagom varmt.

Så fungerar elementen

De allra flesta av nkBo´s lägenheter värms med element (vattenradiatorer). Det varma vattnet i elementen värmer upp rummet. När vattnet avger värme svalnar det samtidigt, vilket innebär att elementen är varma upptill där det varma vattnet går in och svalare nedtill, där det strömmar ut. På elementen sitter det termostater som känner vilken temperatur det är i rummet och reglerar värmen automatiskt.

Tänk på att:

– möblera rätt. Om dina element täcks av stora möbler eller långa gardiner kan värmen inte komma ut i rummet och termostaten slås ut. Det behövs fri yta framför ett element för att det ska fungera på rätt sätt. Om du vill möblera mot ett element, se till att skapa ett mellanrum mellan möbeln och elementet.

– vädra snabbt. Kom ihåg att hålla fönster och dörrar stängda annars finns det risk att den kalla luften blåser in och det blir ojämn temperatur i din lägenhet. Om du vill få in frisk luft är det bättre att vädra i 5 minuter med helt öppna fönster och korsdrag än att låta fönstren stå på glänt under en längre tid. Om du har fönstret öppet lite grann känner termostaten av kylan och slår på och av i onödan.

– hålla vädringsluckor och luftventiler öppna. Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. På många av våra hus sitter det luftventiler vid fönstren. Stängda luftventiler innebär att luften kommer in i lägenheten på fel sätt och kan ge följdproblem som att det blir kallt eller att du känner lukter från någon av grannlägenheterna.

Har du följt ovanstående råd, men ändå tycker att du har för varmt eller för kallt, rekommenderar vi att du först kontrollerar temperaturen i lägenheten själv. Mät först temperaturen i din lägenhet 1 meter från ytterväggen och på ca 1 meters höjd från golvet. Ställ dig sedan i ett hörn 1 meter från vardera vägg och placera termometern ca 1 meter över golvet.  Visar temperaturen då under 20° kontakta vårt kontor.

Ibland händer det att luft och smuts kommit in i värmesystemet och elementen inte fungerar ordentligt. I vissa fall kan elementen då behöva luftas för att fungera bra. Kontakta oss så hjälper vi dig!